27 Ocak 2011 Perşembe

Değerlendirme III



Cevap kağıdı tasarımımızı yaptık. Öğrenciler sınavlarını oldu ve şimdi sıra değerlendirmeye geldi. Cevap kağıtlarını tarattık ve kaydettik. Kayıtlı kağıtları OMR programı vasıtasıyla okuttuk. OMR programı kendi seçimimize göre sonuçları bir txt veya access dosyasına kaydetti. Şimdi sıra sonuçları işlemeye geldi. Bunun için yeniden kendi yazdığım programa dönmem gerekiyor.

Değerlendirme II





Hal böyle olunca optik okuyucu ve optik okuyucu formu benim için uygun bir çözüm değildi. Araştırmalara devam edince evdeki normal flatbed tarayıcı dediğimiz tarayıcılarla beraber kullanabileceğimiz OMR (Optical Mark Reading) denen programlar olduğunu gördüm. Evde nasılsa tarayıcı vardı iş programa kalmıştı-yan tarafta görülen tarayıcı ODB (Otomatik Döküman Besleyicili). 6-7 sene önce dünyada şimdikine göre daha az o tip programlar yazılıyordu ve içlerinden en kullanışlı olan formpuro adlı bir programdı.
Detaylara daha sonra gireceğim ama kısaca şöyle özetliyeyim tarayıcıya tarattıracağınız kağıdın tasarımı bu programla tasarlayabiliyorsunuz ve buda optik okuyucu formu yerine sıradan A4 fotokopi kağıdını kullanmama imkan verdi. Ne optik okuyucuya ne de dışardan form bastırma zorunluluğu kalmayınca hem maliyet önemli bir şekilde düştü, hem de değerlendirilecek kağıdı benim tasarlayabilme imkanım önüme yeni fırsatlar açtı.

Değerlendirme I



Değerlendirme kısmı temel noktalardan birisi. Burada vereceğimiz stratejik kararlar bundan sonraki işlerimizi ve bize çıkacak maliyeti belirleyecek.

Temelde bilgisayarlı değerlendirme denince akla ilk gelen çözüm optik okuyucu ve ona uygun tasarımda basılmış optik okuyucu formu. Bu çalışmayı yaptığım yıllarda optik okuyucunun maliyeti 4 ile 5 bin Amerikan Doları civarındaydı ve optik okuyucu formunun 10000 adeti bugünün bin lirası o zamanın bir milyar Türk Lirası idi. Elbette bu maliyetler benim gibi her hangi bir finansman desteği olmadan araştırma yapmak zorunda olanların sadece maaşı ile karşılayamayacağı kadar büyük paraydı. Bu yazıya uygun resim ararken gördüm ki şimdilerde nisbeten daha ucuz.