19 Haziran 2013 Çarşamba

Babil Kulesi ve Ne söyleniyor, Ne anlıyorlar



Aşağıdaki yazı, "Babil Kulesi ve Ne söyleniyor, Ne anlıyorlar" yazı dizisine eklenecektir. 
Parantez içindeki değerlendirmeler toplumun kültürel açıdan farklı kesimlerince söylenelerin nasıl algılandığını belirtmektedir

Kanada Bağımlılık ve Zihin Sağlığı Merkezi Kanada'nın Ontorio bölgesinde alkol kullanımı ve ona bağlı zararları önlemeye yönelik bir dizi tedbiri içeren rapor yayınladı.

Raporda alkol ve ona bağlı zararların yıllık 2.9 milyar dolara vardığı vurgulandı. (Sanane kardeşim içersem içerim para benim değil mi? / Bu kadar cana mala yazık oluyor)

Raporda alkol kullanımı kamu sağlığı meselesi açısından incelendi ve  güdülen on siyasette iyileştirme teklif edildi.

1) Alkollü ürün fiyatlarının enflasyona uygun şekilde arttırılarak diğer ürünlerden ucuz olmamasının sağlanması (Laiklik elden gidiyor/ İçmeyin şu zıkkımı)

2) Hükümetin alkol satışında düzenlemeler yaparak etkin tedbirler alması: Örneğin yasal alkol tüketimi yaşı kanunun icra edilmesi , fiyatlarda ve satış gün ve saatlerinde düzenleme yapma ( Laiklik elden gidiyor. / Bunun için ülkede neredeyse ihtilal yapılmaya kalkıldı)

3) Minumum alkol tüketme yaşının 21 e yükseltilmesi.( Laiklik elden gidiyor/ İyi, gençler daha geç zehirlenecek.)

4) Alkollü ürünlerin parakende satış saatlerinin kısaltılması (İhtilal sebebi/ İnsanlar her istediği anda ve yerde alamasın ki böylece daha az alkol kullanılır)

5) Alkollü araç kullanımında ehliyetin askıya alınma süresinin uzatılması ve araca el konulması ( 1 ay önce 5 kez aşırı alkol tüketen tek gözü kör ve ehliyetsiz birisi trafik polisine çarparak adamın bacağının kopmasına sebep oldu. Sarhoş sürücü savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.  Kavramsal açıdan "hukuk" ile "kanun" arasındaki farkları vurgularken  örnek olarak kullandım bu olayı. )

6) Alkol reklamlarının yasaklanması ve sponsorluklara sınırlama getirilmesi. (Laiklik elden gidiyor / Kötü şeylerin reklamı yapılarak daha fazla insan özendirilmesin)

Geri kalan maddeleri isteyen okuyabilir.
Raporun yazarı , bu önlemlerin uygulanabilmesi için liderlik gerekir diyor.(Sivil Diktatör / Yedirmeyiz)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder