14 Haziran 2013 Cuma

Babil Kulesi



           Efsane




Rivayet odurki, bir zamanlar bütün  insanlar aynı dili konuşurmuş ve insanlık hakikati arama çabası içinde tanrıları görmeye karar vermiş. Bunun için büyük bir kule yapmaya başlamışlar.  Amaç gökyüzüne varan bu kule vasıtasıyla tanrıların katına çıkıp onları görmekmiş. 

Tanrılar ilk başta ölümlülerin bu çabasını önemsemeyip , nasıl olsa birgün insanlık bu girişiminden sıkılılr ve kulenin inşasını yarım bırakır diye öngörmüşler. Bu sebeple mutlu mesut kendi katlarında keyif sürmeye devam etmişler.

Ne var ki, insanlar bu çabadan vazgeçmeyip kulenin inşasına devam etmiş. Kule gün geçtikçe gökyüzüne daha da uzanıyor ve tanrıların katına yaklaşıyormuş. Bunu gören tanrılar bir zamanlar sahip oldukları küçümseme havasını terkedip endişe duymaya başlamış. İnsanlar gün geçtikçe kuleyi daha da yükseltikleri için , kendilerinin gözden uzak tuttukları yaşantıları gözler önüne serilme riski altına girmeye başlamış.

O zaman demiş tanrılardan biri, "ne yapmalıda bu insanlar çabasından vazgeçsin". Bir " eğer onlara doğrudan müdahale edersek bu insanların öfkesini çekebilir ve kuleyi yükseltme azimlerini arttır, bize de düşman olurlar" diye uyarmış ve "öyle bir şey yapalımki, bizim yaptığımızı anlamasınlar" diye eklemiş. "O halde"  demiş bir başka tanrı, "öyle bir şey yapalımki hem bizim yaptığımızı anlamasınlar hem de inşaatı bıraksınlar". Bir başka tanrı " dillerini karıştıralım öyleyse" demiş. "İnsanlar dilleri karışınca birbirlerinin söylediklerini anlamaz ve kavga etmeye başlar. Bir kez kavga başladımı kule inşasını bırakıp kendileriyle meşgul olurlar ve biz tekrardan burada gözlerden ırak keyif sürmeye devam edebiliriz" diye akıl vermiş.

Derlerki, işte tanrılar dilleri karıştırınca  ortaya İngilizce, Fransızca , Rusça, Almanca gibi diller çıktı. İnsanlar ne söylendiğini anlamadığı için birbiriyle kavga etmeye başladı ve o günlerden beri babilin kulesini inşa etmeyi bıraktı.

Bize dillerin çoğalması ile ilgili anlatılan efsane mealen bu. Ne var ki, bizim evde bazen 2 dil kullanılır. Kızım 6 yaşında henüz okuma yazma bilmiyorken dahi bizim İngilizce konuştuğumuzu anlar ve Türkçe konuşmamızı isterdi. Yani kızım duyduğu seslerin Türkçeye ait olmadığını farkeder ve Türkçe konuşmamızı isterdi. Şimdi benim kızım daha o zamanlar hangi dili bilip hangi dili bilmediğinin farkındayken Babillilerin bunu farketmemesi pek akla yatkın değil. Bu konuya sonraki yazımda devam edeceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder