25 Ocak 2011 Salı

Müfredata Uygun Soru Bankası Oluşturma


Soru Bankası ölçmenin güvenilirliği konusunda önemli bir bölüm. Ne kadar doğru sınıflandırılırsa o kadar geriye yönelik analiz sırasında belirleyici olur. Hal böyle olunca yandaki resimde görülen detaylara ihtiyaç duyulur. Burada soruların kendisi kadar seçeneklerin çeldiriciliği de önemlidir. İtiraf etmeliyimki, kaliteli çeldiricileri olan soruları hazırlamak hakikaten sağlam bir alt yapı ve güncel gözleme ihtiyaç duymaktadır. Ki bu başlı başına ayrı bir uğraş konusudur. Bu sebeple Soru bankasını oluşturuken, özel soru tipleri hariç, önceki yıllarda ölçülmüş soruları kullanmak o zaman ve hala benim ihtiyaçlarıma göre izlenecek en doğru yöntemdir.
Ekrandaki detaylara gelince:
Müfredat: Ana müfredat veya ihtiyaca göre oluşturulmuş alt müfredat
Soru Tipi: KPDS ve ÜDS sınavlarında kullanılan ve artık günümüzde neredeyse bütün çoktan seçmeli sınavlarda kullanılan soru tipleri. Vocabulary, Conjunctions, Dialogue Completion ,vb ..
Kaynak: Sorunun alıntılandığı kaynak.
Seviye: Adil bir sınav hazırlamak için olmazsa olmaz sınıflandırma. İyi hazırlanmış bir sınavda seviyeye göre orta seviyedeki öğrenci 100 lük değerlendirme yöntemine göre 50 ve üstü, iyi seviyedeki öğrenci 70 ve üstü alacak şekilde soruların zorluk derecesi homojen bir şekilde dağıtılmalıdır. Soruların zorluk derecesini sınıflandırarak ölçmenin daha sağlıklı olması sağlanabilir. Sorunun zorluk derecesi kavramına daha sonra döneceğim.Elbette iyileştirme ve adil olma çabasında en iyisi henüz bulunmuş değildir.
ÜDS Soru Tipi: Fen, Sosyal, Sağlıkbilimleri ve her üçünde de kullanılabilecek genel alanlar.
Toplam Kayıtlı Soru: Veri tabanında kayıtlı olan soru sayısı. Ekranda görülen sayı 4786. Bu rakam aynı zamanda o kadar soru sınıflandırlmış da demek.
Kayıt No: Sorunun veri tabanındaki kayıt numarası. Bu sayı eşsizdir ve sorunun farklı ölçümlerde takibi açısından kolaylık sağlamaktadır.
Konu Ara: 3800 madde arasında neyin nerede olduğunu bulmak bazen çan sıkıcı ve vakit kaybettirici olabilir, buradan arayarak konu sınıflandırması daha kolay olmaktadır.
Beceri: Ölçtüğü beceri.
Seçilen Konu Başlıkları: Burası da anahtar bölümlerden birisidir. Konu bir veya daha fazla olabilir. Sınav hazırlarken en az "Seviye" kadar bize yardımcı olacaktır.
Ekranda soru metni ile seçeneklerin olduğu bölüm kendisini açıklıyor. Sağ altta bulunan "Soru Metnini Buraya Yapıştır" kısmı soru kaydı sırasında büyük kolaylık sağlamaktadır. Herhangi bir pdf veya word belgesinden soru seçenekleriyle beraber koplyalanıp oraya yapıştırıldığında, soru gövdesi ve seçenekler otomatik olarak gerekli bölümlere ayrılır.
Biraz abartıp veri tabanını ağ ortamında çalışacak şekilde tasarlayıp yazılımı ona göre düzenledim. Bu sayede örneğin bir bilgisayardan "Müfredat" düzenlenirken bir başka bigisayardan "Soru Bankasına" soru girebilir bir başka bilgisayardan daha sonra göreceğiniz özellikler kullanılabilir. Buna gerek yoktu aslında, sonuçta sadece benim kullandığım bir program ama yapabileceğimi görüp bilmek de zarar vermiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder