25 Ocak 2011 Salı

Ölçme - Çoktan Seçmeli Sınav Hazırlama


Evet, o kadar uğraştıktan sonra ortaya bir şeyler çıkmaya başladı diyebiliriz. Şimdi sıra veri tabanımızdan yapacağımız sınava uygun sorular seçmeye geldi. Aşamaları teker teker açıklayalım:

Test İlk Hazırlık Bölümü


Müfredat Seçin: Daha önce amaca uygun hazırlanmış müfredatı seçiyoruz.
Sonrasında sınav türü seçiyoruz. Bu programı yazdığım yıllarda 2. vize de olduğu için o da seçeneklerin içinde var.
Eğitim Dönemi Seçin: Bu bölümde hangi eğitim yılında isek onu seçiyoruz. Daha sonraki yıllarda yapılacak analizler için gerekli bir bölüm. Burada yeni bir eğitim bölümü açmak için "Öğrenci İşleri" bölümünde ilgili eğitim yılı ve dönemi açılmak zorunda.
Geçerli Üds Soru Tipi: Sosyal, Sağlık veya Fen Bilimlerine göre daha önceden sınıflandırılmış soru tiplerinden seçmek için burada gerekli seçeneği aktif hale getiriyoruz.
Toplam Soru Sayısı: Sınavda çıkacak toplam soru sayısı.
Sınav Grup Sayısı:Hazırlayacağınız formata göre kaç grup sınav oluşturmak istiyorsanız onun sayısı.
Sınava Girecek Sınıflar:"Öğrenci İşleri Bölümün"de açtığınız sınıflardan hangilerinde seçtiğiniz müfredat uygulanıyorsa otomatik olarak bu bölümde yazıyor.

2. Aşama

Sınava Dahil Olacak Soru Tipleri: Soru bankasında kayıtlı soru tiplerinden sınava dahil olacakları teker teker seçiyoruz.
Sınav Kağıdındaki Grup Sırası: Seçtiğimiz soru tipininin sınav kağıdında hangi sırada olacağına karar verdiğimiz yer.
Soru Grup Toplam Sayısı: Seçtiğimiz Soru Tipinden toplam kaç soru olacağını yazdığımız yer.
Soru Grubunun Toplam Puanı
: Seçilen Soru Tipindeki Soru Grubunun toplam puanı.
Bu sayılara karar verdikten sonra aşağıdaki veriler otomatik hesaplanmakta. Ekle düğmesine tıklanınca sol altta gözüken "Soru Sayı ve Zorluk Dereceleri" bölümüne her biri ayrı bölüm şeklinde otomatik ekleniyor.
Seçilen Konulara Ait Müsait Soru Sayıları: Bu bölümü bu programa son vermek durumunda kaldığımda henüz bitirmemiştim. Amacım veri tabanında seçilen soru tipi ile ilgili kaç tane kolay, orta ve zor seviyede müsait soru olduğunu görmekti.
Aynı veya Farklı Sorulardan Üret: İşaretlenen seçeneğe göre Sınav Gruplarının aynı sorulardan fakat sıralamaları değiştirilmiş şekilde hazırlamasına veya tamamen farklı sorulardan oluşturulmasına karar verilen yer.

Soru Sayı ve Zorluk Dereceleri:

Soru Tipi: 2. Aşamada seçtiğimiz soru tipi.Otomatik eklenir.
G.T Puanı: Soru Tipi Grubunun Toplam Puanı.Otomatik eklenir.
Zorluk: Daha önce bahsettiğim, sağlık bir ölçüm yapan sınavlarda gerekli bölüm. Soru Bankamıza kayıt yaparken yaptığımız sınıflandırmaya göre seçim yapılır. Otomatik eklenir.
Soru Sayısı: Bu Kısımda karar vermek zorunda olduğumz tek bölüm burasıdır. Kolay, orta ve zor seviyedeki soruların Soru Tipine göre dağılımını burada yapmak zorundayız.
Alt Puan: Burada öğrencinin her bir zorluk seviyesinde kaç puan alabileceğini görebiliriz. Otomatik doldurulur.

Konuları Seç: Sağ altta görülen müfredattan sınava dahil olacak konuları seçebiliriz. Böylece Seçilen soru tipinde yine seçilen konuların ölçüldüğü soruları sınava ekleyebiliriz.

Sınavı Hazırla: Yukarda bahsettiğim bütün maddelere karar verdikten sonra bu düğmeye tıkladığımızda istenlere uygun sınavlar hazırlanır ve word formatında baskıya hazır hale gelir.


Buradan bu şekilde hazırlanmış bir sınav örneği görebilirsiniz.

Sınav kağıdının formatı doğru düzgün olmasına rağmen gugıl dökümanlara yüklediğimde görünen format maalesef aynı değil. Neyse en azından okuyucuya bir fikir veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder